Tietoinen syöminen

Tarkoitus: opetella nauttimaan syömisestä jokaisella aistillasi ja tulemaan tietoiseksi syömiseen liittyvistä ajatuksistasi ja tunteistasi.

Kesto: n. 20 min

Ohje: Lue harjoituksen kulku ennen ruokailua. Tee harjoitus ruokailun yhteydessä.


Sulje televisio, radio ja muut häiriötekijät. Tee kaikki aterian aikaiset toimet hitaasti. Yritä pitää mielesi läsnä tilanteessa.

Jos mielesi lähtee vaeltamaan, kutsu itsesi takaisin pöytään. Katso ensiksi ruokaasi, sen väriä, muotoa ja rakennetta. Haista mitä eri tuoksuja aistit.

Aloita sitten syöminen. Kun laitat palan ruokaa suuhusi, tunnustele sitä ensin suussasi purematta sitä. Pureskele sitten suupalaasi havainnoiden samalla ruoan makua ja koostumusta. Pureskele jokainen suupala huolella. Laske haarukka ja veitsi välillä kädestäsi.

Kuulostele ruokailun aikana, miltä vatsassasi tuntuu ja kuinka kylläiseksi tunnet itsesi. Kiinnitä huomiota mieleesi tuleviin ajatuksiin ja tunteisiin aterian aikana. Kun olet läsnä syödessäsi, saatat yllättyä, miten erilaiselta syöminen tuntuu! Mitä huomasit?


Pohdinta

Huomaa miltä ruoka näyttää, tuoksuu, tuntuu, kuulostaa ja maistuu. Kun aistit ruoan kaikilla aisteillasi, ruoka tyydyttää niin mielesi kuin kehosikin. Kehosi ja mielesi alkavat myös viestittää sinulle, mikä on sopiva määrä syödä ja milloin olet kylläinen.

Pyri olemaan tietoisesti läsnä päivittäisisää syömistilanteissa, niin tulet yllättymään, miten viisaasti kehosi ohjaa sinua. Malta vain kuunnella sitä.

Kirjaa ajatuksiasi päiväkirjaan