Terrieriajatukset

Tarkoitus: opettaa sinua huomaamaan ajatuksesi ja tunteesi ja erityisesti ne sinnikkäät ajatukset, jotka herkeämättä arvostelevat itseä tai muita. Ajatuksia havainnoimalla voimme oppia havaitsemaan mitä kulloinkin mielessämme liikkuu, mitä ajattelemme ja tunnemme.

Kesto: 5 min

Ohje: Kuuntele mieluiten äänite. Voit tehdä sen milloin vain ja missä vain.


Kuuntele tai lue harjoitus:

Terrieriajatukset ovat itseämme tai muita arvostelevia ajatuksia, jotka eivät jätä meitä rauhaan. Ne ovat ikään kuin terrieri, joka tarraa kiinni housunlahkeesta eikä päästä irti. Yrität ravistaa koiran lahkeestasi ja tehdä kaikkesi päästäksesi irti koiran otteesta, mutta mitä enemmän pyristelet, sitä tiukemmin terrieri tarraa kiinni.

Juuri tällaisia ovat nuo terrieriajatukset, jotka tarttuvat kiinni mieleesi ja pitävät sitä tiukassa otteessa arvostellen ja syyttäen itseäsi tai muita. Sinä voit kuitenkin vaikuttaa noihin terrieriajatuksiin. Ensimmäinen askel on alkaa huomata ne. Niillä on vähemmän voimaa, ne kykenevät loukkaamaan vähemmän kun kiinnität niihin huomiota.

Minkälaisia terrieriajatuksia sinulla on? Pane merkille niitä ja halutessasi kirjoita ne muistiin.


Pohdinta

Tunnistatko itselläsi terrieriajatuksia? Saatat tunnistaa sisäisen perfektionistin, joka kertoo sinulle, mihin sinun tulisi tähdätä; sisäisen patistajan, joka laatii listoja suoritettavista asioista saavuttaaksesi täydellisyyden; tai sisäisen kriitikon, jonka tehtävä on arvostella ja kertoa, millainen sinun ”pitäisi” olla tai kuinka sinun ”pitäisi” toimia. Jos kuuntelet näitä ajatuksia, mihin se johtaa?

Kun harjoittelet tietoista läsnäoloa nykyhetkessä, pystyt tunnistamaan nuo itsepintaiset ajatukset. Pystyt myös vähitellen irtautumaan niiden otteesta.

Kirjaa ajatuksiasi päiväkirjaan