Pikkumies olkapäällä

Tarkoitus: antaa välimatkaa omiin ajatuksiin ja pyrkiä kertomaan, että oman mielen antamiin selityksiin ei aina pidä luottaa.

Kesto: 5 min

Ohje: Voit tehdä harjoituksen missä vain. Tee harjoitus mieluiten kuuntelemalla äänite.


Kuuntele tai lue harjoitus:

Kuvittele, että outo pikkumies istuisi olkapäälläsi, seuraisi sinua kaikkialle ja antaisi sinulle omaan hyvinvointiisi liittyviä neuvoja. Entä, jos suurin osa neuvoista, joita pikkumieheltä sait, johtaisikin hyvinvointisi heikkenemiseen ja siihen, että tuntisit olosi vain kurjemmaksi? Olisit sijoittanut paljon rahaa hyvinvointisi edistämiseen, kuten hän neuvoi ja yhtäkkiä huomaisit, että olet menettänyt sekä rahasi että terveytesi. Joka kerta, kun vaatisit häneltä selvitystä, hänellä olisi aina uusi selitys - ei ole aikaa, on huono sää, takana on pitkä työpäivä jne. Nämä selitykset johtaisivat aina suunnitelmasi epäonnistumiseen ja hänellä olisi aina kaikenlaisia syitä siihen, miksi näin kävi. Kuitenkin joka kerta hänellä olisi uusi neuvo tai ajatus siitä, miten kannattaisi toimia. Mihin luottaisit, pikkumieheen vai omaan kokemukseesi?

Mielesi on kuin tuo pikkumies, joka istuu olkapäälläsi ja jota sinun on vaikea saada hätisteltyä pois. Aina on uusi selitys, mutta huonoin tuloksin. Mihin luotat, omaan kokemukseesi vai pikkumieheen?


Pohdinta

Tunnistatko itselläsi selitysajatuksia? Ovatko selitysajatukset hyödyttäneet sinua?

Tietoinen läsnäolo auttaa oivaltamaan, että sinulla on vapaus valita, miten suhtaudut noihin selityksiin ja vaatimuksiin. Voit kysyä itseltäsi: kuka täällä päättää - minä vai ”mieleni”?

Kirjaa ajatuksiasi päiväkirjaan