Kivi rannalla

Tarkoitus: opetella olemaan hyväksyvä itseäsi ja vaikeita tunteitasi kohtaan.

Kesto: n. 3 min

Ohje: Harjoitusta varten tarvitset rauhallisen tilan.


Kuuntele tai lue harjoitus:

Istu hetken aikaa silmät kiinni keskittyen hengitykseesi. Kun olet valmis, ajattele jotain vaikeaa asiaa tai kipeää muistoa, joka vaivaa sinua tällä hetkellä. Kuuntele ensin niitä tuntemuksia, joita tämä asia kehossasi herättää. Tule tietoisiksi niistä ja havainnoi, mitä löydät. Suuntaa hengityksesi siihen kehon osaan jossa koet tuntemukset voimakkaimmin ja suhtaudu niihin lämpimän hyväksyvästi.

Sano hiljaa itseksesi: "Tämä tunne on tässä. Otan sen vastaan. Olen avoin sille." Jatka hengittämistä ja kiinnitä kaikki huomio hengitykseesi. Voit ajatella, että vaikea tunteesi on aluksi suunnaton kuin kivenlohkare. Sinusta tuntuu kuin se musertaisi Sinut.

Ympäröi nyt tuo ikävä tunteesi ystävällisyydellä ja hengittele sitä kohti lempeästi. Huomaat vähitellen, kuinka tunteesi helpottuu, tuo lohkare pienenee kiveksi. Sijoita nyt mielessäsi tämä kivi keskelle hiekkarantaa. Meri ympäröi sitä lempeästi ja meren aallot hyväilevät kiveä hengityksesi tahdissa. Hengitä kiveen lämpöä ja myötätuntoa. Huomaat, että kivi pienenee entisestään ja saa myös omat fyysiset tuntemuksesi pienenemään.


Pohdinta

Lempeä suhtautuminen vaikeita kokemuksia tai tunteita kohtaan on kuin vesi, joka pienentää ja sileyttää rosoista kiveä.

Miltä harjoitus sinusta tuntui? Kuinka voit soveltaa hyväksyvää suhtautumistapaa elämässäsi?

Kirjaa ajatuksiasi päiväkirjaan