Ajatukset itsestäsi

Tarkoitus: opettaa olemaan hyväksyvä itseäsi kohtaan.

Kesto: n. 2 min.

Ohje: Harjoitusta varten tarvitset rauhallisen tilan.


Kuuntele tai lue harjoitus:

Ajattele jotain käsitystä itsestäsi. Ajattele itsestäsi ”olen x” (epäonnistunut, lihava, tyhmä, kukaan ei pidä minusta jne). Ajattele tätä uskomustasi ja usko kaikin voimin, että olet juuri sitä. Päästä nyt irti tästä mielikuvasta tai ajatuksesta.

Sano sitten itsellesi ”minulla on ajatus, että olen x” (epäonnistunut, lihava, tyhmä, kukaan ei pidä minusta jne). Havainnoi nyt itseäsi ja huomaa, että sinä olet sinä ja sinulla on tuo ajatus. Päästä taas irti tuosta mielikuvastasi tai ajatuksestasi.

Sano itsellesi ”huomaan, että ajattelen, että olen x” (epäonnistunut, lihava, tyhmä, kukaan ei pidä minusta jne). Tarkkaile, huomaatko, että olet se, joka huomaa. Käy vielä läpi kaikki kolme vaihetta: "Olen x. Minulla on ajatus, että olen x. Huomaan, että ajattelen, että olen x."


Pohdinta

Mitä muutoksia huomasit suhtautumisessasi uskomukseesi? Herättivätkö eri vaiheet sinussa erilaisia tunteita?

Kaikki kolme vaihetta liittyvät käsitykseen itsestäsi:

  1. Ensimmäisessä lauseessa ”Olen X” koet itsesi saumattomasti määrittelysi mukaisena. Ajatuksesi siitä, mikä olet, ovat yhtä kuin sinä.

  2. Toisessa vaiheessa huomaat, että käsitys itsestäsi on vain ajatus.

  3. Kolmannessa vaiheessa huomaat ajattelevasi, että olet jotakin. Tästä minän näkökulmasta huomaat siis ajatustesi sisällön ja huomaat sen, että ajattelet.

Harjoittele tätä erityisesti itseäsi koskevien kielteisten käsitysten suhteen. Kun puet käsitykset muotoon "huomaan, että minulla on ajatus", saat niihin etäisyyttä.

Kirjaa ajatuksiasi päiväkirjaan